phnom penh, de hoofdstad

Cambodja, een bijzonder land.
Het heeft veel indruk op mij gemaakt.

Bekijk hier en hier mijn foto albums van Cambodja.

De Khmer cultuur is bijzonder en dat vind je vooral terug bij de vele pagodes, paleizen en bijzondere bouwwerken. Ik vind het ook opvallend dat dezelfde mensen er een grote troep van kunnen maken. Kijk eens hoe de de meeste mensen leven en werken, het massaal aantal kleine bedrijven in de stad en de mensen op het platte land. Zij leven tussen en zelfs op de rotzooi.
Ik heb in het centrum van Phnom Penh een vuilnisbelt gezien, gewoon in een paar straten en mensen woonden op die troep. In het midden van die straten kon je nog een beetje lopen. Hetzelfde zie je op de grote  vuilnisbelt van de stad. Mensen wonen hier en zoeken naar bruikbare materialen en naar voedsel tussen het afval. Daar sta je van te kijken als je dit ziet. Wat is het opruimen van afval belangrijk! Jammer dat mensen die bij het opruimen van vuilnis werkzaam zijn met de nek worden aangekeken. Ik heb veel respect voor deze mensen, ik zie wat er gebeurt indien de rotzooi blijft liggen of veelal in brand wordt gestoken.

Als je aan Cambodja denkt dan komen beelden van de verschrikkingen van de Rode Khmer naar boven. Het is moeilijk een beeld te vormen indien je dit niet van nabij hebt meegemaakt. Een rapportage op TV, een artikel in de krant, het raakt je niet aan den lijve. Mensen uit de stad Phnom Penh werden verbannen naar het platte land. Ik heb gehoord van mensen dat zij met hun handen een rivier moesten graven. Naar het aantal slachtoffers kan alleen een schatting worden gemaakt. Helaas is dit niet het enige mondiale probleem, de mens blijkt niet zonder het afslachten van de medemens te kunnen of willen leven.

The close of Khmer New Year leads some Cambodians not forward, into the future, but backward, to 1975. April 17, 1975, the day Phnom Penh fell to the Khmer Rouge, was the dawn not just of a new year but of a radical new epoch. “Every New Year, people remember April 17 1975 because less than 48 hours after greeting the New Year deity, the Khmer Rouge began treating the Khmer people as their enemies,” said Pen Sovann, former prime minister of the People’s Republic of Kampuchea. Pen Sovann said April 17th should not be forgotten, lest the errors of the past be repeated. “The day should not just be dropped,” he said. Forgetting the past, he added, “could help bury justice for people killed under the Khmer Rouge regime.”
But the question remains how best to remember it.

Artikel in the CAMBODIAN DAILY paper.

In Cambodia en Thailand wordt nieuwjaar vaker gevierd, op 1 januari en op een dag in april. Ik was op 17 april in Phnom Penh en zag de opvallende optocht starten vanaf het koninklijke paleis. Een indrukwekkende vertoning met een nog veel indrukwekkende achtergrond. Sommige mensen hebben iets verteld van die gruwelperiode, gelukkig staan de daders nu voor de rechter. De hoofddaders durven nu nog hun schuld te ontkennen.  Tot welke gruwelijkheden is de mens in staat t.o.v. zijn medemens.

Onderstaande foto’s geven een beeld van de optocht:

Opvallend hoe mensen, zonder schoeisel, op de brandende straat kunnen lopen.
Ik was dit keer alleen in de hoofdstad en moest er zelf op uit om mij een beeld te vormen van het leven in de stad. Als eerste kwam ik bij een wat (pagode) terecht waar iets bijzonders te doen was.  Vrouwen in feestelijke kleding en ik verbaasde me over de hoeveelheid voedsel dat door mensen was bijeengebracht. Buiten zitten mensen te wachten op een maaltijd. Ik ben bang dat veel voedsel verloren gaat.

Bekijk meer foto’s in onderstaand foto album: