crematie leden koninklijke familie (phra merer, hangt af van de overlevende)

 

De koninklijke familie en met name Z.M. de koning staan in bijzonder hoog aanzien in Thailand. Als je door het land reist zal je heel veel grote foto’s van de koning zien en in elk Thai huis hangen meerdere foto’s. De band met het koningshuis is veel sterker dan in ons vaderland en op beledigingen, van leden van de koninklijke familie, staan zware straffen. Dit heeft een diepere achtergrond, de koning wordt goddelijke afkomst toegekend. Dit vond ik vreemd omdat de Boeddha, m.i. een god ontkende. De Thai gelooft in een mix tussen boeddhisme en hindoeïsme en dit verklaard waarom je ook hindoeïstische tempels ziet in Thailand. Dit verbaasde me in het begin.

Je vindt deze normen en waarden ook heel sterk terug indien iemand van de koninklijke familie sterft. Normaal gesproken staat er op een complex van een wat (pagode) een afzonderlijk gebouwd crematorium. (zie mijn beschrijving en foto’s op een andere pagina). Op het grote complex van het grand paleis, in Bangkok,  inclusief de bijbehorende pagode (wat Phra Kaew) staat geen crematorium. Een crematie wordt niet vooraf gepland in Thailand. In het geval van overlijden wordt nu, op een plein tegenover het complex, een crematorium gebouwd. (Phra Merumas is een afbeelding van mount Meru m.a.w. het paradijs) en later weer afgebroken en vernietigd. Het gebouw wordt slechts één keer gebruikt.

 Er kan een geruime tijd zitten tussen het overlijden en de crematie. Deze plechtigheid duurt meerdere dagen. Ik heb 2 keer een crematie gezien en ik heb met open mond zitten kijken naar de TV uitzendingen, zo iets had ik nog nooit gezien. Het betreft, in dit geval, de crematie van de zus van de koning Bhoemiphol, prinses Galyani Vadhana. Deze prinses was bijzonder geliefd zij is geboren op een vrijdag, de dag van de blauwe kleur, die kleur overheerst bij de geplante bloemen op het terrein.  Ik zal een aantal foto’s laten zien, met mijn eigen waarnemingen.  Na de plechtigheid wordt het terrein, van de crematie, open gesteld voor het publiek en heel veel Thai komen, uit eerbied, kijken. Ik heb van meerdere Thai blijken van waardering gekregen dat je, als buitenlander, de gelegenheid bezoekt. Je zult op foto’s van de koning hem heel vaak zien staan met een (Canon) camera (ook zijn 2e dochter) en ook bij deze gebeurtenis zie je heel veel camera mensen (in beeld). Ik heb een DVD kunnen kopen van een crematie en daarbij wordt ook achtergrond informatie gegeven, erg boeiend. Dit is pure Thaise cultuur, welke zo diep verankerd is in de gesloten Thaise gemeenschap. Het leven in Thailand is een ware paradox vergeleken met ons vaderland.

Voor meer informatie omtrent achtergronden van deze crematie, klik op onderstaande link van de Bangkok post. Op deze site staat ook meer interessante informatie omtrent de koninklijke familie.

http://www.bangkokpost.com/princess_galyani_cremation/